Extragerile efectuate prin TrageriLaSorţi.ro utilizează numere aleatorii reale, generate de un dispozitiv bazat pe principii ale fizicii cuantice, omologat in Elveţia.

Generarea de numere aleatoare reale în cazul unei trageri la sorţi este esenţială pentru garantarea de şanse egale tuturor participanţilor la concurs.

Pentru determinarea câştigătorilor unui concurs prin tragere la sorţi se pot folosi două metode de generare a numerelor aleatoare: soluţii software sau soluţii hardware. În realitate, numerele generate de soluţiile software (cazul extragerilor efectuate prin Excel, MySQL, PHP sau orice alt program/limbaj de programare) sunt pseudo-aleatoare, în sensul că ele sunt generate printr-un algoritm matematic bine determinat. În anumite condiţii, secvenţa de numere generată de un astfel de algoritm poate fi pre-determinată, prezisă şi chiar replicată.

Singura modalitate de a genera numere aleatoare reale, imposibil de prezis sau determinat, este folosirea unui dispozitiv hardware (care se bazează pe măsurarea a diferite fenomene fizice: intensitatea sunetului, variaţii de temperatură, etc.) și un program de trageri la sorți asociat. Însă chiar şi aceste fenomente fizice aparent complexe ascund procese determinist.

În fizica modernă, conceptul de “aleator” este încorporat doar în ramura fizicii cuantice şi această ramură stă la baza dispozitivului QUANTIS, folosit de TrageriLaSorţi.ro pentru generarea de numere aleatorii reale şi, implicit, pentru garantarea de şanse egale pentru toiţi participanţii la o extragere.

Cum functioneaza programul si dispozitivul QUANTIS

Din perspectiva fizicii cuantice, lumina este formata din particule elementare numite fotoni. La trecerea printr-o oglinda semi-transparenta, aceste particule isi pot continua traseul sau pot fi reflectate, iar acest comportament este intrinsec aleator si nu poate fi influentat de niciun factor extern. Functionare program si dispozitiv QUANTIS

Câte un detector plasat pe fiecare dintre cele două direcţii posibile înregistrează acest comportament, generand astfel secvente aleatorii de 1 si 0.

Din aceasta secventa de biţi, prin conversie din baza 2 în baza 10, sunt extrase numere aleatorii din intervalul solicitat de aplicatie.

Mai multe despre numere aleatoare, generatoare de numere aleatoare si modul de functionare al dispozitivului Quantis sunt disponibile pe pagina producatorului.


Solicita un cont de organizator extrageri pe Trageri la Sorti »

Dispozitivul QUANTIS a fost omologat de Oficiul Federal de Metrologie din Elveţia (METAS).

Totodată a fost aprobat şi de Autoritatea pentru Loterii şi Jocuri de Noroc din Malta.

vezi certificatul METAS
vezi raportul de testare METAS